Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Supply chain practices

[HUN] Rakoczy Ferenc vagyok. 10 eve dolgozom az ellatasi lanc kulonbozo pozicioiban, eddig 4 orszagban, foleg raktarozasi es gyartaslogisztikai teruleteken. Gyakorlati tapasztalataim, elkepzeleseim mindarrol ami anyagaramlasnak es folyamatfejlesztesnek hivnak. Nyitott vagyok uj szakmai kihivasok irant, barhol legyen az a vilagban.

[EN] My name is Ferenc Rakoczy, an experienced and practical supply chain expert, mainly in warehousing and production logistics. Ideas, practices and philosophies from 4 countries, about everything we call material flow and supply chain process improvement. Open to new professional challenges either in Hungary or anywhere in the world.

Friss topikok

Linkblog

Plan - Source - Make - Deliver - Return

2012.06.10. 09:58 Ferenc Rakoczy

Vallalatiranyitasi rendszerek versus uzleti igenyek

Címkék: erp

A legtobb vallalat valamilyen vallalatiranyitasi rendszert (ERP) hasznal. Enelkul ma mar nem lehet elni, a vezetesnek es a tulajdonosoknak naprakeszen kell latniuk a vallalat penzugyi mutatoit, a merleget, fokonyvi kivonatokat, vegso soron a befektetes megterulesenek (ROI) alakulasat. Ahhoz hogy ez lehetseges legyen, minden uzleti folyamatot az ERP keretei koze kell integralnia a vallalatnak. Vevoink rendelesallomanyat - mikor, kinek, mennyit, mennyiert - fel kell toltenunk az ERP-ba, mely ezen adatokbol gyartasi tervet keszit. A gyartasterv alapjan beszerzesi csapatunk alapanyagokat rendel a beszallitoktol. A beerkezett alapanyagok ellenerteket egyreszt ki kell fizetnunk, masreszt azokat raktaroznunk kell. A raktarkeszlet megletet idonkent ellenoriznunk kell, annak egy reszet idorol idore ki kell adnunk a gyartasba. A gyartasbol neha vissza kell kuldenunk a felesleges alapanyagokat a raktarba. Es igy tovabb es tovabb.

Fentiekbol vilagosan latszik, hogy az ERP nemcsak a kereteit adja a mukodesnek, hanem ugymond bele is kenyszeriti abba. Es itt lathatjuk eloszor annak a bizonyos eremnek a masik oldalat, ugyanis az uzleti igenyeink lekezelese sokszor mas modszereket, folyamatokat igenyel, mint amit az ERP tud nekunk nyujtani. Ilyenkor vesszuk elo azokat a csodalatos excel file-okat, keszulnek hazi alkalmazasok MS Access-ben, elmaradottabb vilagban - mint Sri Lankan, ahol jelenleg egy elektronikai gyar raktarozasat probalom rendberakni - papir es toll alapu modszerekkel probaljak potolni azokat a hianyokat, amik a draga penzen megvasarolt es karbantartott ERP-bol hianyoznak. Mindennyian ismerjuk, amikor napi 100 MB Excel file halmaz generalodik, mert az ERP nem kepes eloallitani egyszeruen kezelheto es hatekony shortage szimulaciot a beszerzesnek, nincs olyan eszkoz, amivel a termeles az extra anyagszuksegletet kommunikalni tudja a raktar fele, vagy egyszeruen csak olyan riportra van szuksegunk, amit 5 kulonbozo ERP tablabol kell ossze vlookup-ozni, ossze pivot-ozni, majd formazni, menteni, megosztani, kitolttetni.

A bevezeto gondolatokat osszefoglalva, tekintsunk most egy pillantast az abrara!. Sargaval szineztem az a keretrendszert, amit a vallalatiranyitasi rendszerunk nyujt szamunkra. A piros abra szimbolizalja a vevoink altal tamasztott elvarasokat, versenytarsaink lepeseit, kollegaink szakmai tudasat es elkotelezettseget, a beszallitoinkkal kialakitott kapcsolatrendszert, a tulajdonosaink ROI elvarasait.

Ket dolgot egeszen biztosan kijelenthetunk rogton az elejen:

1. A ket alakzat altalaban nem illesztheto ossze.

2. A menedzsmentnek meg kell talalnia a modjat, hogyan illeszthetoek ossze az alakzatok. Nezzuk, mit is tehet a menedzsment! 

 

(1) A technokrata felfogasuak azt mondjak altalaban, hogy uzleti kornyezetunket nem, vagy csak nagy nehezsegek aran tudjuk valtoztatni. Nem a vevoink vannak ertunk, hanem mi a vevoinkert. Hiszunk abban, hogy vilagszinvonalu folyamataink vannak, elkotelezett es profi csapattal, akiket a piac kovet, akiktol mindenki tanul. Eppen ezert olyan ERP-t kell vasarolnunk, vagy ugy kell testreszabnunk meglevo ERP rendszerunket, mely tokeletesen illeszkedik a mi uzleti igenyeinkhez. A fenti abraval szemleltetve, a sarga alakzatot kell hozzaigazitani a piroshoz. Igen, ilyen vallalatokat is talalni a piacon.

Mi vele a baj? Nagy, multinacionalis cegek a vilag minden pontjan ugyanazt a rendszert hasznaljak. Az Infor talan boldogan kifejleszt a del-kinai gyarunkra testreszabott raktargazdalkodasi rendszert, es ugyanezt megteszi az USA-ban levo osszeszerelo uzemunkbe telepitendo MES (Manufacturing Execution system) fejlesztessel kapcsolatosan is. Az ara viszont horribilis, a verziofrissiteseket elfelejthetjuk, es soha nem maszunk ki belole. Mi van akkor ha holnap a kedves vevo mast akar mint ma?

Az ERP testreszabasaval ugyan be tudunk tomni neheny lyukat a folyamataink pajzsan, de annyira koltseg- es fejleszteserzekeny megoldas, hogy abba belevagni nagyon kockazatos, es nem biztos, hogy elerjunk vele celjainkat.

(2) Eppen ezert hagyja beken mindenki az ERP-t, a szent tehenet, hagyja beken mindenki az IT csapatot is, es dolgozzon mindenki az ERP-ban ugy ahogyan tud. Hozzatok letre folyamatos fejlesztessel foglalkozo csapatokat, akik majd kitalaljak, hogyan lehet az ERP keretein belul olcsobban, gyorsabban es jobban kiszolgalni a vevoket. Mas szoval, alakitsatok at a folyamataitokat (a piros alakzatot) ugy, hogy az illezkedjen ahhoz, amit a rendszer tud. Igen, ilyen vallalatokat is talalni a piacon.

Lehetseges ez? Szerintem egy bizonyos ideig igen, es rovid tavon igen sikeres is tud lenni a vallalat. Viszont, ahogyan irtam, a hatekony rendszer iranti igenyt nem lehet csak ugy elfojtani a dolgozokban. Eloszor csak egy-ket megosztott excel file fog megjelenni a kozos halozati meghajton, majd nehany fejlesztoi venaval megaldott raktaros, gyartastervezo es beszerzo elkezdi leprogramozni azokat a szimulaciokat mondjuk Accessben, melyek egyenkenti eloallitasa ERP-bol kitoltene egy ember teljes napi munkaidejet. Miutan ez nem maradhat titokban az IT elott, valaszreakciokent jo esetben kialakul egy fejlesztoi garda, mely ezeket az itt-ott lefejlesztett kis alkalmazasokat integralja egy kozos platformon (peldaul webportalon). Az IT reakcioideje azonban rendszerint lassabb, mint ahogyan az uzleti igenyek kovetelik, s a garazsalkalmazasok fejlesztese nem all le, a rakos sejtek burjanzasa tovabb folytatodik. Sajnos barmennyire is szepen hangzik, egyszeruen nincs realitasa annak, hogy az uzleti igenyeket ceteris paribus az ERP-hoz igazitsuk.

Ha az ERP nyujtotta keretrendszer nem illeszkedik az uzleti folyamatainkhoz - lasd az abrat - akkor vesztesegeink keletkeznek. A feher negyzetek a ket alakzat kozott megtestesitik azokat a tevekenysegeket, amiert a vevoink nem fizetnek - azaz a lean filozofia osszes vesztesegtipusat:

Túltermelési veszteségek

Várakozási veszteségek

Szállítási veszteségek

Gyártási veszteségek

Készletezési veszteségek

Szükségtelen mozdulatok

Selejtveszteségek

 

Mi a megoldas? Nos, a megoldas - mint altalaban a legtobb esetben - feluton helyezkedik el. Az ERP - akarki akarmit allit - a penzugyi nyilvantartas fontossagabol notte ki magat integralt vallalatiranyitasi rendszerre, melyre szukseg van, es melynek kereteit alapvetoen minden vallalatnak tiszteletben kell tartania. Lehet okosan valasztani ERP rendszert, azt azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy ez nem csodaszer, mely automatikusan gyogyirt ad az uzleti folyamataink nyujtotta elvarasokhoz.

Utobbiak azonban rendkivul valtozatosak es dinamukisan valtozoak. Ma kanban elven vezerelt gyartasutemezest hasznalok, holnap mar make-to-order elven adom ki a termelesi utasitasokat. Ma a beszallitom csak akkor szallit, ha elkuldom neki a megrendelest (PO), holnap mar a beszallito kezeli a keszleteit a sajat raktaramban (VMI). Maholnap RFID-t hasznalva mozgatom az anyagokat a raktarban.

Eppen ezert a testreszabott megoldasoknak vagyok a hive, melyek az ERP mellett, annak keretein belul es azokat tiszteletben tartva tomik be a folyamatok es az ERP kozotti lyukakat. Ilyenek peldaul a raktargazdalkodast segito WMS rendszerek, az autoipari termelesben hasznalt traceability/MES alkalmazasok, a sales es operativ tervezesre feljesztett SnOP programok. Ezek fejlesztese es uzemeltetese a vallalati IT csapaton belul marad, rugalmassaguknak koszonhetoen azonban gyorsan valtoztathato az igenyeknek megfeleloen. Ezek a rendszerek az ERP es az uzleti igenyek kozotti teret hivatottak kitolteni, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy egy vallalat sikeres legyen, es az ott dolgozok is szivesen jarjanak be dolgozni - hiszen tudjak, hogy minden eszkoz adott ahhoz, hogy ma is valami nagyot alkothassanak.

Vegul, de nem utolsosorban ezek az alkalmazasok nagyban hozzajarulnak egy vizualis gyar kialalakitasahoz is, hiszen minden folyamat adatalapuva valik, mely adatok tetszoleges formaban megjelenithetoek a dolgozok szamara, mondjuk a gyartocella plafonjarol lelogo LCD TV kijelzojen. Alljon itt ket pelda, melyet a szerzo fejlesztett az egyik magyarorszagi osszeszerelo gyar anyaggazdalkodasi csapata, illetve egy EMS iparagban tevekenykedo sri lankai gyar raktarosai szamara!

Termelesi andon kepernyo az anyagellatas aktualis allapotarol

 

 Raktari andon kepernyo a termelesi lekerok es az anyagkiszedes aktualis allapotarol

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://supplychain.blog.hu/api/trackback/id/tr104576302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ququriqu 2012.06.10. 22:14:56

Öröm volt olvasni.
Ha Pécsen több olyan kvalitású vezető lett volna, mint Te, lehet még mindig dolgoznánk.
Kívánok neked további sok sikert mind a szakmai, mind a magánéletedben.
Üdv:
Ferencz-L. Lajos

Ferenc Rakoczy 2012.06.11. 05:46:34

@Ququriqu: Szia Lajos! Koszonom megtisztelo szavaidat!

Ugy velem, az Elcoteqben a vezetoi elkotelezettseggel es a kvalitasokkal sem volt alapvetoen gond, nagyon sok tehetseges ember kerult ki onnan. Akkor kezdtem igazan kellemetlenul erezni magam, amikor tavolrol, sok ezer kilometer tavolsagbol, a valos uzleti igenyek es folyamatok ismerete nelkul, vagy annak hianyaban probalnak raeroltetni valamit az uzleti egysegekre. Na ilyenkor alakultak ki igazan az irasban is emlitett szakadekok.

Sok sikert neked is Lajos! Orulok hogy irtal!
süti beállítások módosítása